Un fost ofițer al armatei britanice, 13 ani de închisoare în România în dosarul Ayahuasca

Un fost ofițer al armatei britanice, 13 ani de închisoare în România în dosarul  Ayahuasca
Un fost ofițer al armatei britanice, 13 ani de închisoare în România în dosarul Ayahuasca. FOTO: The Guardian
Publicat: 31/07/2020, 20:46
Actualizat: 31/07/2020, 20:49

Un fost ofițer al armatei britanice se confruntă cu 13 ani de închisoare în România pentru facilitarea unei ceremonii de ayahuasca în care medicamentul halucinogenic pentru vindecarea amazoniei a fost consumat de figuri importante, inclusiv de fostul șef al poliției secrete a țării.

Thomas Lishman, arestat la 15 decembrie anul trecut, în urma facilitării unei ceremonii de ayahuasca

Thomas Lishman, 58 de ani, a fost arestat la 15 decembrie anul trecut, în timp ce poliția și forțele speciale au atacat un centru de retragere din afara Bucureștiului în zori. A urmat o seară în care participanții s-au așezat într-un cerc meditând și bând ayahuasca, o bere despre care se spune că duce la experiențe mistice care schimbă viața. Unii au fost duși ulterior la spital pentru a oferi probe de sânge, potrivit The Guardian.

Antrenat să învețe modalitățile tradițiilor șamanice după ce a slujit în armata teritorială timp de 10 ani și să conducă ceremonia în județul Dâmbovița, Thomas a fost acuzat de conspirație pentru traficul cu „risc ridicat” dimetiltriptamină (DMT) în țară, întrucât ayahuasca conține psihedelicul natural – un medicament controlat internațional. El a fost reținut în arest timp de trei luni înainte de a fi eliberat, dar limitat la o mică zonă din București.

Ayahuasca, ilegal în Marea Britanie dar legal în România

Apărarea lui Lishman susține că a considerat că ayahuasca este legală în România, după ce a primit consultanță juridică locală, întrucât este un medicament pentru plante etnobotanice obținut ca un ceai din rădăcini și arbuști, mai degrabă decât un medicament sintetizat considerat echivalent în drept cu cocaina, după cum au declarat procurorii sugerat. Ayahuasca nu este DMT sintetic, susține echipa sa legală.

Doi prieteni ai lui Lishman, precum și fiul său, cu o ocazie separată, l-au vizitat în România și ar fi fost supuși intimidării poliției, dotate cu microfoane pentru a se asigura că conversațiile private nu pot avea loc și că telefoanele lor au fost confiscate, susțin susținătorii săi. Ambasada Marii Britanii a fost implicată, oferind asistență consulară și contribuind la facilitarea vizitelor.

În continuare, se susține că Lishman nu a primit în mod repetat interpreți adecvați în conversațiile cu poliția și în timpul audierilor penale. Se presupunea că nu a putut vedea dosarul oficial care detaliază acuzațiile complete împotriva sa în limba engleză, contrar legislației UE și a României, timp de două luni.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat:

„Am sprijinit un bărbat britanic în urma arestării sale în România și am fost în contact cu autoritățile române. Suntem pregătiți să oferim asistență suplimentară în cazul în care el o cere.

Cazul a apărut pe canalele de știri de televiziune din România și există temeri că s-a politizat. Presa locală a susținut, fără dovezi, că Lishman este un agent britanic al serviciilor secrete.

Co-inculpatul său, Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret de poliție care a fost renunțat în 2014 pe fondul acuzațiilor de corupție, se confruntă cu aceeași acuzație după ce ar fi participat la ceremonie.

Oltean a declarat presei locale că utilizarea lui de ayahuasca a dus la „renașterea” lui – a încetat fumatul și consumul de alcool, a devenit vegetarian și nu mai suferă de hipertensiune – și a spus că este pregătit să ducă cazul la Curtea Europeană a Omului. drepturile. „Am fugit de viața mea și astăzi o îmbrățișez și o iubesc”, a spus el.

Vanessa Youness, o persoană publică care conduce o clinică de wellness în apropierea Capitalei, se confruntă și cu acuzația, după ce se presupune că a organizat și a participat la ceremonie.

Ceremoniile Ayahuasca sunt în mod eficient legale în unele țări europene și din America de Sud, unde au fost folosite de mii de ani ca parte a culturii autohtone și există dovezi tot mai mari ale efectului său pozitiv asupra sănătății mintale și a PTSD.

Critici puternice împotriva medicamentului halucinogen

Cu toate acestea, în ultimii ani au existat unele decese în asociere cu ceremonii, care au dus la critici pentru puternicul medicament vegetal cunoscut și sub numele de „molecula spiritului”, în timp ce unii șamani lipsiți de scrupule au profitat de oameni în timp ce erau vulnerabili. Este ilegal în Marea Britanie.

O conferință pro-ayahuasca de la București, numită Sumiruna Awakenings, a avut loc pe parcursul mai multor zile din iunie 2016, printre care vorbitorii Dennis McKenna, un expert american în etnobotanice și autorul britanic Graham Hancock.

Lishman este, de asemenea, sprijinit de Fondul de apărare Ayahuasca, un grup de advocacy care ajută să ofere sprijin legal persoanelor care se confruntă cu acuzații în asociere cu medicamente pentru plante din întreaga lume, pe fondul criminalizării crescânde.

Urmărirea penală este extrem de rară, nefiind cunoscute pedepse privative de libertate în ultimii ani, în ciuda globalizării crescânde a ayahuasca.

Natalia Rebollo, avocată a organizației, a declarat: „Când ceea ce a fost considerată ancestral o plantă sacră de milenii se încadrează în sisteme juridice rigide, judecătorii deseori declară în mod arbitrar acest medicament drept un medicament periculos, fără a ține cont în mod corespunzător de dovezi științifice.

„Ayahuasca nu este interzisă la nivel internațional, făcând din detenția și urmărirea penală a lui Tom Lishman un caz reper al drepturilor omului.”

Următoarea audiere preventivă are loc marți. Parchetul român, Diicot Brașov, nu a răspuns solicitarilor The Guardian.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată